Mineraler

Mineraler svårt att få i sig

Kal-Mag Plus D
Kal-Mag Plus D ger kalcium i förhållandet 2:1 tillsammans med magnesium, ett mineral som spelar en viktig roll i många enzymatiska reaktioner, i kardiovaskulär reglering samt för muskelsammandragning. Kalcium är viktigt för att bygga upp och bibehålla starka ben och tänder. Kalcium krävs för all muskeluppbyggnad och muskelaktivitet, det deltar i blodets koaguleringsprocess och är också viktigt när impulser sänds genom nervsystemet. Kroppen behöver D-vitamin för att kunna absorbera och använda kalcium från kosten.
Riklig dos i ideala förhållandet 2:1, mängden kalcium i förhållande till magnesium för en ökad effekt i dieten.
Rent farmaceutiskt kalciumkarbonat, nyttigt och lättlösligt.
Innehåller D-vitamin som är nödvändigt för att kunna absorbera och använda kalcium från kosten till benvävnaden.
Tre tabletter GNLD Kal-Mag Plus D ger 450 mg kalcium tillsammans med 225 mg magnesium och 3 mcg D-vitamin för optimalt
kosttillskott
180 tabletter

Läs om senaste forskning om d-vitaminbrist:

d-vitaminbrist kan orsaka cancer i tjock-och ändtarm

Kalcium
Kalcium är viktigt för Skelett, tänder och hår, nervsystemet motverkar kramp i underbenen tillsammans med magnesium, muskelavslappnande, minnet (neurotransmittocellerna), blodets koagulation, hjärtat, kalium- och natriumbalansen i våra celler, för ämnesutbytet i cellmembranet och för att retningskänsliga nerv-, skelett-, och hjärtmuskelceller skall reagera normalt. Sjunker blodets kalciumhalt tar kroppen ur sitt förråd i skelettet.

I GNLDs Kal-Mag, som är utvecklad av Scientific Advisory Council, används kalciumkarbonat som är en mycket lättare absorberad kalkråvara än dolomitkalk och kalksten. Kalciumkarbonat är dessutom en mycket renare källa än dolomitkalk och kalksten som bl.a. kan innehålla orenheter som tungmetaller.

1)Enligt studier utförda av Dr C Garland vid University of California, San Diego 
"bör en vuxen som vill skydda sig mot tjocktarmscancer ta 1500 - 1800 mg kalcium per dag". De högsta halterna av kalcium hittar man i mejeriprodukter som mjölk, ost, smör. Sydeuropér är nästan alltid laktosintoleranta (saknar ett enzym som bryter ner mjölk, tål ej laktos i mjölkprodukter). Tål man inte mjölkprodukter så kan man inte ta upp kalciumet. Men det finns även i växtriket som mandel, nypon, sojamjöl, spenat, hasselnötter, grönkål och sesamfrö som innehåller rikligt med kalcium och går utmärkt att mixa och använda som ersättning för mjölk. Ost innehåller mycket lite laktos men innehåller ändå mjölkprotein som kan ställa till bekymmer hos mjölkallergiker. Mejeriprodukter innehåller mättat fett som är negativt för vårt blod.

KVINNOR OCH UNGDOMAR MEST UTSATTA

Normalbehovet är tre tabletter Kal-Mag, 450 mg kalcium per dag. Men en vuxen man behöver cirka 800 mg kalcium och kvinnor ännu mer, särskilt äldre kvinnor. Vid brist på östrogen ökar risken för benbrått. Många läkare rekommenderar att kvinnor i god tid före klimakteriet ska öka sitt kalcium till 1500 mg kalcium per dag. Även gravida kvinnor behöver öka sitt kalciumintag. Yngre kvinnor bör ta 1200 mg kalcium per dag veckan före och under menstruationen. Ungdomar som växer behöver också mycket kalcium Vid 4-10 års ålder behöver man ca 600 mg kalcium och från 11-år och uppåt som vuxna, 800 mg/dag.

Man vet att sjukdomar i rörelseorganen, som t ex osteoporos (benskörhet/urkalkning av skelettet), ledinflammation, reumatism, spontana frakturer, förskjutningar mellan kotor eller diskbråck, sammanväxning av ledytor och ryggvärkssyndrom drabbar totalt ca 18 % av befolkningen i åldern 16 år och uppåt. Det motsvarar 1,2 miljoner personer i Sverige. Det är den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar och sjukersättningar eller förtidspension. Cirka 60 % av kvinnorna och 44 % av männen är långtidssjukskrivna på grund av sjukdomar i rörelseorganen.

Orsaken till sjukdomar i rörelseorganen kan ha många förklaringar som t ex brist på motion, belastning och förslitning. Men även brist på antioxidanter i form av vitaminer och mineraler kan vara bidragande orsaker till benskörhet, diskbråck, ledbesvär som reumatism mm. Dessa problem ökar med stigande ålder, speciellt hos kvinnor. D-vitaminbrist och magnesiumbrist leder ofta till problem med rörelseapparaten. Bra antioxidanter är betakaroten, E-vitamin, selen, C-vitamin och zink och dessa kan med fördel tas tillsammans med Kal-Mag

KALCIUM FÖR NERVERNA

Kalcium behövs för att retningskänsliga nerv-, skelett-, och hjärtmuskelceller skall fungera normalt. Men det behövs även för att skydda nervtrådarna. Kalcium och magnesium har visat sig ha en lugnande effekt. Kal-Mag bör tas strax före eller i samband med måltid två till tre gånger per dag

 ORSAK TILL KALCIUMBRIST

För lite D-vitamin medför kalciumbrist. Kalciumupptaget försämras vid för mycket kaffe, stress, diarré, mättade fetter, fytinsyra (i kli) eller för lite motion. Enligt en forskningsstudie vid Harvard Medical School, visade sig att risken för höftledsfrakturer var betydligt större hos kvinnor som drack fyra koppar kaffe eller mer per dag, jämfört med kvinnor som drack lite eller inget. I studien ingick 88.484 kvinnor och deras koffeinintag under sex års tid 3). Det rekommenderas att konsumtion av mycket kaffe bör kompenseras med ett rikligt intag av kalcium för att försäkra sig mot urlakning av kroppens kalcium i skelettet.

Magnesium
För många år sedan fanns det inte så stora problem med magnesiumbrist hos människor. Anledningen till vår brist idag är att vårt dricksvatten har fått så dålig kvalité. Vi tillsätter klor och andra kemikalier som förstör vattnet, men värst är vår miljöförstöring. Leran i markerna ökar och fäller ut järnet som i sin tur bryter ner magnesiumet och förstör det. Magnesium är en livsviktig mineral och finns numera i för liten mängd i vår natur, men det finns en liten del i gröna grönsaker, nötter, sesamfrö, spenat, tångmjöl, och sojabönor mm. Magnesium behövs även för kalciumupptaget, för cellens natrium- och kaliumbalans och för att cellerna ska kunna delas sig och föröka. Även vår muskelfunktion är beroende av denna mineral för att kunna arbeta jämt, speciellt de muskler som inte är styrda med vår vilja som hjärtmuskeln, mag- och tarmkanalen och även våra lungor påverkas. Blodcirkulationen och hjärtrytmiken fungerar sämre vid magnesiumbrist. Magnesium hjälper till att förbättra cirkulationen i trånga blodkärl. Magnesium är även viktig mineral för omsättningen av proteiner, kolhydrater och fett och för vårt immunförsvar.

BRISTSYMTOM

Magnesiumbrist kan ge mycket muskelkramper så ökat intag ger bättre muskelfunktioner och påverkar även vårt nervsystem positivt. Brist på magnesium leder till muskelsvaghet, trötthet, oro, ångest, depression, förvirring och dåligt minne. Ett annat bristsymptom kan vara kramptillstånd i mag- och tarmkanalen, att hjärtat slår en oregelbunden rytm eller rubbningar i andningen när vi sover, vilket kan göra att man rycker till på natten. Nervositet och skakningar kan också vara symptom vid magnesiumbrist, likaså kalla fötter. Listan kan göras mycket lång.

MAGNESIUMBRIST KAN ORSAKA SÄMRE  IMMUNFÖRSVAR

Personer som lättare drabbas av allergier blir sämre vid magnesiumbrist. Många sjukdomar beror på brister i immunförsvaret. När det uppstår magnesium-brist kan inte blodets B-lymfocyter producera tillräckligt med antikroppar, vissa typer av vita blodkroppar. Det har visat sig att magnesiumbrist medför minskad produktion av kortison, sköldkörtelhormon och även och kvinnliga och manliga könshormoner. Detta i sin tur medför att man kan få allergiska reaktioner. Kortisonbehandling är alltjämt en viktig behandling i samband med svåra allergiska reaktioner.

ORSAK TILL MAGNESIUMBRIST

Orsaken till magnesiumbrist är, förutom vår allt sämre kvalité på vårt dricksvatten som förlorat sitt eget magnesium, att vi äter alltför ensidig kost med alldeles för lite mineraler. En annan orsak kan vara en kronisk mag- och tarmsjukdom. Sista delen av tunntarmen tar upp magnesium och är den delen inflammerad eller bortopererad så uppstår stor brist. Även andra operationer kan medföra att det ”läcker” ut magnesium. Samma problem uppstår vid brännskador eller vid psykisk stress eller kris. En känd orsak till brist är alkoholmissbruksproblematik. Olika mediciner kan göra att brist uppkommer som vid vattendrivande blodtrycksmedicin.


1) C.F. Garland, FC Garland E.D. Gorham, Can Colon Cancer Incidencee and death rates be reduced with calcium and vitamin?
FASEB J. 1991:5926A

2) Statistiska Centralbyrån, "Hälsan i Sverige" Hälsostatistisk årsbok 191/92 s. 65-66.

3) M. Hernandez-Avila. Coffeine, moderate alcohol intake and risk of fractures of the hip and forearm in middle aged woman. Am. J. Clin. Nutrition 191:54:157-163

 

 

Rekommendationer:
200-250 mg  för barn mellan 4-10 år och 11 år och uppåt till vuxen ålder 350-450 mg magnesium. Inta gärna Kal-Mag till natten och man får då bättre sömn och bättre muskler, mindre morgonstel och bättre benstomme. Komplettera med grön varierande föda varje dag.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.01 | 15:30

Kanonfin sida. Bra upplägg. Välstrukturerad, fin design, lättläst, informationsrik. A Masterpiece helt enkelt. Man mår bättre ju längre man tittar. Grattis!

...
06.12 | 03:07
Dinlivscoach har mottagit 3
12.10 | 15:29
Vetenskap har mottagit 4
07.09 | 02:53
Vitaminbrist har mottagit 8
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS